LEUKERIK
  • Pedagogiek
  • Trainingen
  • Begeleiding
  • NIEUWS

Een goede reden om te bewegen

11/30/2018

 
Foto
Leukerik staat o.a. voor op een leuke manier een “leuker ik” worden.
​Ik geef trainingen waarin beweging en plezier erg belangrijk is. Ervarend leren, psycho-fysiek bezig zijn om sociale vaardigheden en vele andere competenties eigen te maken zodat je je beter en leuker voelt. Eigenlijk werk ik holistisch, al gebruik ik dit woord liever niet vanwege zijn wollige imago;) maar je kunt er niet omheen dat lijf en brein nu eenmaal met elkaar verbonden zijn. O.a. (Vecht)sport, yoga, bootcamp en massage zijn middelen die zich heel goed lenen om in beweging te komen en leuke werkvormen aan te verbinden.

Dr. Erik Scherder

Neurospycholoog en hoogleraar Dr. Erik Scherder is een van mijn helden. Waarom? 
Ik heb al mijn hele leven een fascinatie voor de werking van lichaam en brein en hij legt op een fantastische manier uit dat bewegen je lichaam cadeautjes geeft!! Hoe mooi is dat! 
In feite zet je de motor van je hersenen aan door te bewegen. Je brein en het hart gaan aan het werk wat als pomp voor het bloed in je bovenkamer werkt. ​

Actieve Stofwisseling

Hoe actiever die stofwisseling, hoe actiever de hersenen. Je raakt in een staat van opwinding, je bent alert, geconcentreerd en gefocust omdat je hersenschors een schop onder zijn pan heeft gekregen. ​

Executieve funkties

En laten in het voorste gedeelte van die schors (de zogenaamde prefrontale cortex) nou net belangrijke executieve functies huizen als de kunst van het plannen, snel schakelen, problemen oplossen en emoties in bedwang houden. Op deze manier creëer je een betere basis om te leren en je aandacht erbij te houden. En door impulsen beter te leren beheersen, wordt je ook socialer: je kunt even “dimmen”. Je geheugen verbetert –omdat je ook makkelijker irrelevante informatie kunt afremmen. Problemen oplossen gaat ook makkelijker- omdat je brein flexibeler is. En bovendien word je er ook gelukkiger van ☺ Je wordt steeds beloond als je merkt dat alles lekkerder gaat als je beweegt en hier ga je naar verlangen wat bijdraagt aan je gevoel van welbevinden. ​

Aanmaak nieuwe hersencellen

​Tegenwoordig hangen veel kinderen en jeugd onderuit gezakt op de bank achter de computer of ipad en veel mensen laten zelfs hun boodschappen thuis bezorgen. Dit veroorzaakt te weinig beweging met andere woorden de hersenschors is totaal uitgeschakeld…
​Bij een actieve leefstijl krijg je neurotrofines cadeau en dat is heel belangrijk want dit is de voeding van neurotransmitters die de aanmaak van adrenaline en seratonine verzorgen. Daarnaast zorgt beweging ook voor de aanmaak voor nieuwe zenuwcellen. Bewegen levert je meer op dan je in eerste instantie zal denken! ​

Slimmer in beweging

Kinderen die veel bewegen presteren beter op school! En gevoelens van plezier en trots hebben een sterker effect op rapportcijfers dan intelligentie of sociale achtergrond! Maar zo simpel ligt het niet. Natuurlijk hebben factoren zoals milieu, erfelijke bagage enz. invloed op succes. En daarnaast blijkt uit onderzoek dat vooral kinderen die laag presteren (low performers) ervan profiteren. Weet je hoeveel studies daarnaar zijn gedaan? Vier.. Niet meer…Terwijl zij er zo ongelooflijk veel baat bij zouden kunnen hebben. Wie al veel sport, wint bijna niks met extra beweging. Zo’n “high performer” heeft al een hogere hersenactiviteit. Maar kinderen die een voornamelijk zittend leven leiden – met of zonder een beperking - en vanuit die luierstand in actie komen, die pakken winst.  Dus hup! Ouders, leerkrachten en kinderen, kom in beweging!

Uit onderzoek blijkt dat de combinatie van fysieke en cognitieve inspanning het meeste resultaat oplevert. Uitdaging. Daar draait het om. Ons brein heeft steeds iets nieuws nodig. Anders zakt het in.

Zien is doen!

Dat geldt voor grote en kleine mensen. Het lastige is dat kinderen dat niet uit zichzelf zullen opzoeken; hun hersenen zijn nog niet zover. Hier hebben zij hun opvoeders in nodig. 
‘Zien bewegen doet bewegen. En begin vroeg want als de puber eenmaal in zijn gamestoel zit en het positieve gevoel van bewegen niet heeft ervaren is het niet zo simpel meer..

Wil je meer weten over opvoeden, pedagogiek, executieve functies, onderwijs, hersenen, stofwisseling, slimmer & leuker worden?

Foto
Ga dan naar Leukerik!

Helpende Gedachten

11/6/2018

0 Reacties

 
Foto
Ieder mens heeft gemiddeld 50.000 gedachten per dag!
Het is dan ook geen wonder dat deze gedachten een grote invloed op ons hebben. En deze gedachten worden gecreëerd door ervaringen. 
Als je vaak vervelende ervaringen bij een bepaalde gebeurtenis hebt gehad, dan zul je hier makkelijker negatieve gedachten over hebben. 
En heb je bij deze gebeurtenis leuke en succeservaringen gehad dan zul je sneller fijne gedachten hebben. ​
STEL JE EEN GEBEURTENIS VOOR . . . 
Het is bijna pauze. Nog heel even en dan gaan jullie met z’n allen naar buiten. 
Voor alle kinderen is het dezelfde gebeurtenis. Toch heeft iedereen een andere gedachten bij deze situatie.

Leerling X: “Niemand wil met mij spelen. Ze vinden mij stom. Ze moeten ook altijd mij hebben. Ik heb geen zin om naar buiten te gaan. Ik vind buitenspelen stom.”
Of..
Leerling Y: “Ik ga vragen of ik mee mag doen. Ik durf het! Ik zoek de kinderen die aardig en leuk zijn op. Ik kan voor mijzelf opkomen. Op ben goed zoals ik ben. Ik heb zin om lekker te spelen!” 

Als je negatieve gedachten hebt dan zul je ook meer moeilijke gevoelens hebben. Leerling X zal zich boos, verdrietig, alleen, treurig enz. kunnen voelen. 
Leerling Y heeft positieve gedachten en zal eerder fijne gevoelens hebben zoals blij, open, trots en enthousiast.

GEDRAG
Als je last van moeilijke gevoelens hebt, kunnen anderen dit aan je zien en merken. Aan je houding zullen ze zien hoe je je voelt. Ze zien je schouders laag hangen en je gezicht ziet er treurig en verdrietig uit. Ook zul je gedrag laten zien dat bij jouw gevoel hoort. Je trekt je terug of je zegt iets onhandigs. Als je fijne gevoelens hebt kunnen anderen dit ook aan je zien en merken. Je hebt bijvoorbeeld een open en vriendelijke uitstraling doordat je anderen aankijkt en glimlacht. Je doet aardig en gezellig mee.

GEVOLG
Je gedrag heeft ook een gevolg. Je kunt je vast wel voorstellen dat anderen liever met iemand die aardig en enthousiast doet spelen, dan iemand die somber of onaardig doet.
Het gevolg bevestigt vaak de gedachten en zo begint de cirkel weer overnieuw. 

Je kunt deze cirkel doorbreken door je gedachten te veranderen! Wat zijn jouw gedachten? Hoe denk jij over jezelf en anderen? Denk je vaker positief of negatief? Kun je je negatieve gedachten in een positieve gedachten omzetten? 

Van ik kan het niet, het lukt me nooit, ik ben niet goed genoeg - naar - ik doe mij best, ik wil het en zet door, van fouten maken leer ik, ik zie het goede in mijzelf en anderen.
Foto
Foto

Wil je meer weten?

Naar Leukerik!
0 Reacties
Foto

Contact

Brenda Duijneveld
06 24440988
info@leukerik.nl

Pedagogiek

Het kind centraal op
school en instellingen

Trainingen

Leukerik
Trainingen

Begeleiding

Voor kinderen & jeugd

Zakelijk

Kvk 54445272
Foto
 tekstenfee.nl
webdesign & teksten

© COPYRIGHT 2018
  • Pedagogiek
  • Trainingen
  • Begeleiding
  • NIEUWS